Onze ingrediënten

Voor onze producten selecteren we steeds de allerbeste ingrediënten. We gebruiken enkel de meest verse grondstoffen, deels duurzaam geproduceerd, dus met respect voor mens en milieu. Hieronder lees je meer over onze belangrijkste ingrediënten.

Cacao

Cacao komt van cacaobomen. Deze bomen groeien in landen rondom de evenaar. De bomen kunnen meer dan 50 jaar oud worden en meer dan 10 meter hoog. Als de boom ongeveer 4 jaar oud is gaat hij bloeien. Er komen dan vruchten in de boom die direct groeien op de stam of op dikke takken. Deze vruchten groeien het hele jaar, maar ondanks de lange bloei levert een boom slechts 30 tot 40 vruchten per jaar.

De vruchten lijken op langwerpige meloenen. Deze worden geplukt en vervolgens open gebroken. In het midden van de vrucht liggen de cacaobonen, waar chocolade van wordt gemaakt. Deze bonen worden uit de vrucht gehaald en gefermenteerd. Dit duurt ongeveer een week. Daarna worden de bonen gedroogd in de zon of in drooghuizen. De cacao wordt vervolgens geperst tot cacaoboter en cacaokoek, waarbij de laatste wordt vermalen tot cacaopoeder. De cacaopoeder gebruiken wij in onze producten.

Rainforest Alliance Certified cacao

Voor Duo Penotti kopen wij  Rainforest Alliance gecertificeerde cacao in. Het Rainforest Alliance keurmerk is een van de grootste duurzaamheids-programma’s voor koffie, thee, cacao en hazelnoten in de wereld. Zij trainen boeren in ontwikkelingslanden om zo hun productiviteit, productkwaliteit en efficiëntie te vergroten met zorg voor mens en milieu. Voor meer informatie over dit duurzaamheidsprogramma: ra.org

Fairtrade cacao

In Penotti Bio gebruiken we Fairtrade cacao. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk. Voor meer info over het Fairtrade programma: www.info.fairtrade.net en www.maxhavelaar.nl

Hazelnoten

Hazelnoten vormen een belangrijk bestanddeel in onze boterhampasta’s. De hazelnoten zorgen voor een herkenbare, kwalitatieve smaak.

Hazelnoten zijn de vruchten van de hazelaar, waarvan de kern eetbaar is. De hazelaar groeit in landen rondom het Middellandse Zeegebied, met name in Turkije, maar ook Italië is een belangrijk hazelnoot producerend land.

De hazelnoten die in onze Penotti producten worden gebruikt zijn afkomstig uit verschillende landen. Deze worden verbouwd door lokale boeren. De oogst van de hazelnoten loopt van augustus t/m eind september.

Hazelnoten zijn een belangrijke bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast bevatten ze veel energie, voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.

Suiker

In onze producten gebruiken we verschillende soorten suiker: suikerbiet en/of rietsuiker. Rietsuiker wordt met name gebruikt in ons Penotti Bio assortiment. De suiker in Penotti Bio wordt gecontroleerd biologisch geteeld en verhandeld in overeenstemming met de Fairtrade voorwaarden.

De suiker die bij ons binnenkomt wordt streng gecontroleerd door onze inkoop- en kwaliteitsteams. Hierdoor kunnen wij garanderen dat de suikers, die wij in onze producten gebruiken, voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die wij hanteren.

Met de meeste suikerproducenten werken wij al jarenlang tevreden samen. Door deze nauwe samenwerking en onze stenge kwaliteitsprocedures weten wij precies waar de suiker in onze producten vandaan komt.

Palmolie

Palmolie is een plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. De oliepalm gedijt het best in een tropisch klimaat, de landen rondom de evenaar. Maleisië en Indonesië zijn de belangrijkste exporteurs van palmolie. Na het planten van de oliepalm duurt het ongeveer 4 jaar tot de eerste oogst. Als de palm een leeftijd heeft van ongeveer 10 jaar is de productie maximaal.

Palmolie wordt verkregen door de vruchten van de oliepalm te persen. Deze  vruchten zijn rood van kleur. In Westerse landen wordt palmolie met name in geraffineerde vorm gebruikt. Hierbij wordt het als grondstof gebruikt voor verschillende voedingsmiddelen, zoals koekjes, sauzen, kruidenmengsels en margarine. Maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Penotti hecht veel waarde aan het gebruik van de beste kwaliteit, duurzame grondstoffen. Daarom gebruiken wij enkel 100% segregated palmolie. Dit is duurzame palmolie die volledig gesegregeerd wordt geoogst en verscheept. Deze door de RSPO gecertificeerde palmolie wordt van de bron, de plantage, tot en met het laatste  verwerkingsstadium volledig gescheiden vervoerd, opgeslagen en verwerkt.

RSPO gesegregeerde palmolie

De palmolie in Duo Penotti is 100% RSPO gecertificeerd en gesegregeerd. Dit betekent dat deze duurzame palmolie de hele toeleveringsketen gescheiden wordt gehouden van gewone palmolie en traceerbaar is.

License number: RSPO-1106104

De certificering van de palmolie gebeurt door de Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO). Deze organisatie werd in 2004 opgericht ter promotie van de productie en het gebruik van duurzame palmolie voor People, Planet en Prosperity. RSPO zorgt ervoor dat de groeiende vraag naar palmolie op verantwoorde wijze gecontroleerd en beheerst wordt. Zo zorgt RSPO bijvoorbeeld dat alle plantages en mensen die werkzaam zijn op de plantages betere leef- en werkomstandigheden krijgen. Penotti is lid van de RSPO en steunt de productie van duurzame palmolie. Volg onze vooruitgang op: www.rspo.org

Nederlandse Palmolie Scorecard WNF

Het Wereld Natuurfonds (WNF) heeft in 2015 voor het eerst een Nederlandse scorecard gepubliceerd, waarin wordt ingezoomd op het palmoliegebruik van verschillende Nederlandse bedrijven. Ook Penotti heeft bijgedragen aan het onderzoek van het WNF. Uit de totale ranglijst is gebleken dat Penotti bovenaan de WNF ranglijst staat, doordat  wij 100% verantwoorde palmolie in onze producten gebruiken.

Voor meer informatie en het totale rapport uit 2015 verwijzen wij naar de website van het WNF   wat WNF doet.

 

Vanille

De witte vanillepasta van Duo Penotti bevat 100% natuurlijke vanille (Bourbon vanille-extract).

Vanille is belangrijk voor de herkenbare geur en smaak van Duo Penotti. Het ingrediënt vanille is zeer krachtig van smaak waardoor er relatief weinig van nodig is in verhouding tot de andere ingrediënten. Om de juiste hoeveelheid te kunnen garanderen maken wij gebruik van een nauwkeurig doseringssysteem. Hierdoor kun je altijd genieten van de allerbeste smaak.

Melk

In onze producten maken we gebruik van magere en volle melkpoeder. De melkpoeders die wij gebruiken zijn afkomstig van betrouwbare partners, die de melk rechtstreeks bij hun boeren halen. Hierdoor zijn de smaak, versheid en productveiligheid gegarandeerd.  Daarnaast voeren wij zelf controles uit op onze leveranciers. Daarom zit in onze producten altijd de beste kwaliteit melk.