Onze ingrediënten

Onze overheerlijke Penotti producten worden bereid met de beste, deels duurzame ingrediënten. De ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd, met respect voor mens en planeet, om aan onze duurzaamheidsnorm te voldoen:

Hieronder lees je meer over onze belangrijkste ingrediënten.

Cacao

Cocoa commitment is het oplossingsgerichte duurzaamheidsprogramma van de KRÜGER GROUP. Het programma staat voor eerlijke handel in de gehele cacaowaardeketen. Het merk Penotti is partner van cacao commitment en zet zich in voor duurzaamheid in de cacaosector.

Cocoa commitment – the program

Verantwoorde cacaoteelt 

Cacao is een kostbare grondstof die vanaf de teelt tot het eindproduct door vele handen gaat en zijn weg vindt op meerdere continenten. ‘Duurzaamheid in alle dimensies’ is hierbij het centrale thema met betrekking tot het welzijn van cacaoboeren en hun gezinnen, het behoud van biodiversiteit en de bescherming van bossen en klimaat. Het antwoord van de KRÜGER GROUP: cocoa commitment.

 

Effectieve oplossingen

Met het programma cocoa commitment zet het merk Penotti zich in voor het ontwikkelen en implementeren van effectieve oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in de cacaoteelt.

Cocoa commitment houdt rekening met de gehele cacaowaardeketen, van de leefomstandigheden van de boeren tot milieuvriendelijke teelt en het eindproduct. De gehele route van de boerderijen naar de cacaoverwerkingsfabriek in Duitsland, waar cacaobonen worden verwerkt tot cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa, is verticaal geïntegreerd en volledig traceerbaar (massabalanssysteem). Uit deze en andere ingrediënten ontstaan vervolgens onze diverse soorten heerlijk broodbeleg. Het programma bouwt voort op de gevestigde normen van de Rainforest Alliance en Fairtrade, en vult deze aan met nog meer maatregelen.

 

Drie pijlers

Cocoa commitment is gebaseerd op drie pijlers, waarvan de maatregelen onderling samenhangen:

Het succes van de teelt vergroten: we zetten ons in voor de bevordering van boslandbouw, waar kennis en vaardigheden van “Good Agricultural Practice” (GAP) op de lange termijn hoge opbrengsten garanderen, terwijl het gebruik van pesticiden en meststoffen wordt verminderd.

Bevordering van milieubescherming: we zetten ons in voor milieuvriendelijke cacaoteelt en “Climate Smart Cocoa”, dat lokaal aangepaste teeltstrategieën gebruikt om bossen te beschermen, de biodiversiteit te vergroten en ontbossing te voorkomen ‒ onder andere gecontroleerd door het in kaart brengen van teeltgebieden.

Versterking van lokale gemeenschappen: eerlijke opbrengsten van cacaoteelt, preventie van uitbuitende kinderarbeid door middel van “Child Labor Monitoring and Remediation Systems” in dorpen, alsmede het creëren van onafhankelijke inkomensmogelijkheden voor de vrouwen van cacaoboeren aan de hand van “Village Savings and Loan Associations”, hebben een positief effect op het inkomen en de levenssituatie van hele dorpen en regio’s.

Meer informatie over het cocoa commitment-duurzaamheidsprogramma: cocoa commitment

Aan de zegel op onze Penotti verpakkingen kun je zien dat onze producten op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en dat we duurzaam geteelde cacao uit het cocoa commitment-programma gebruiken. Cocoa commitment heeft als doel de leefomstandigheden van cacaoboeren en hun gezinnen te bevorderen en de cacaoteelt milieuvriendelijker te maken.

 

Rainforest Alliance Certified cacao

Voor Penotti kopen wij  Rainforest Alliance gecertificeerde cacao in. Het Rainforest Alliance keurmerk is een van de grootste duurzaamheids-programma’s voor koffie, thee, cacao en hazelnoten in de wereld. Zij trainen boeren in ontwikkelingslanden om zo hun productiviteit, productkwaliteit en efficiëntie te vergroten met zorg voor mens en milieu. Voor meer informatie over dit duurzaamheidsprogramma: ra.org

Hazelnoten

Hazelnoten vormen een belangrijk bestanddeel in onze boterhampasta’s. De hazelnoten zorgen voor een herkenbare, kwalitatieve smaak.

Hazelnoten zijn de vruchten van de hazelaar, waarvan de kern eetbaar is. De hazelaar groeit in landen rondom het Middellandse Zeegebied, met name in Turkije, maar ook Italië is een belangrijk hazelnoot producerend land.

De hazelnoten die in onze Penotti producten worden gebruikt zijn afkomstig uit verschillende landen. Deze worden verbouwd door lokale boeren. De oogst van de hazelnoten loopt van augustus t/m eind september.

Hazelnoten zijn een belangrijke bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast bevatten ze veel energie, voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.

Suiker

In onze producten gebruiken we verschillende soorten suiker: suikerbiet en/of rietsuiker. Rietsuiker wordt met name gebruikt in ons Penotti Bio assortiment. De suiker in Penotti Bio wordt gecontroleerd biologisch geteeld en verhandeld in overeenstemming met de Fairtrade voorwaarden.

De suiker die bij ons binnenkomt wordt streng gecontroleerd door onze inkoop- en kwaliteitsteams. Hierdoor kunnen wij garanderen dat de suikers, die wij in onze producten gebruiken, voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die wij hanteren.

Met de meeste suikerproducenten werken wij al jarenlang tevreden samen. Door deze nauwe samenwerking en onze stenge kwaliteitsprocedures weten wij precies waar de suiker in onze producten vandaan komt.

Palmolie

Palmolie is een plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. De oliepalm gedijt het best in een tropisch klimaat, de landen rondom de evenaar. Maleisië en Indonesië zijn de belangrijkste exporteurs van palmolie. Na het planten van de oliepalm duurt het ongeveer 4 jaar tot de eerste oogst. Als de palm een leeftijd heeft van ongeveer 10 jaar is de productie maximaal.

Palmolie wordt verkregen door de vruchten van de oliepalm te persen. Deze  vruchten zijn rood van kleur. In Westerse landen wordt palmolie met name in geraffineerde vorm gebruikt. Hierbij wordt het als grondstof gebruikt voor verschillende voedingsmiddelen, zoals koekjes, sauzen, kruidenmengsels en margarine. Maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Penotti hecht veel waarde aan het gebruik van de beste kwaliteit, duurzame grondstoffen. Daarom gebruiken wij enkel 100% segregated palmolie. Dit is duurzame palmolie die volledig gesegregeerd wordt geoogst en verscheept. Deze door de RSPO gecertificeerde palmolie wordt van de bron, de plantage, tot en met het laatste  verwerkingsstadium volledig gescheiden vervoerd, opgeslagen en verwerkt.

RSPO gesegregeerde palmolie

De palmolie in Duo Penotti is 100% RSPO gecertificeerd en gesegregeerd. Dit betekent dat deze duurzame palmolie de hele toeleveringsketen gescheiden wordt gehouden van gewone palmolie en traceerbaar is.

De certificering van de palmolie gebeurt door de Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO). Deze organisatie werd in 2004 opgericht ter promotie van de productie en het gebruik van duurzame palmolie voor People, Planet en Prosperity. RSPO zorgt ervoor dat de groeiende vraag naar palmolie op verantwoorde wijze gecontroleerd en beheerst wordt. Zo zorgt RSPO bijvoorbeeld dat alle plantages en mensen die werkzaam zijn op de plantages betere leef- en werkomstandigheden krijgen. Penotti is lid van de RSPO en steunt de productie van duurzame palmolie. Volg onze vooruitgang op: www.rspo.org

Nederlandse Palmolie Scorecard WNF

Het Wereld Natuurfonds (WNF) heeft in 2015 voor het eerst een Nederlandse scorecard gepubliceerd, waarin wordt ingezoomd op het palmoliegebruik van verschillende Nederlandse bedrijven. Ook Penotti heeft bijgedragen aan het onderzoek van het WNF. Uit de totale ranglijst is gebleken dat Penotti bovenaan de WNF ranglijst staat, doordat  wij 100% verantwoorde palmolie in onze producten gebruiken.

Voor meer informatie en het totale rapport uit 2015 verwijzen wij naar de website van het WNF wat WNF doet.

 

Vanille

De witte vanillepasta van Duo Penotti bevat 100% natuurlijke vanille (Bourbon vanille-extract).

Vanille is belangrijk voor de herkenbare geur en smaak van Duo Penotti. Het ingrediënt vanille is zeer krachtig van smaak waardoor er relatief weinig van nodig is in verhouding tot de andere ingrediënten. Om de juiste hoeveelheid te kunnen garanderen maken wij gebruik van een nauwkeurig doseringssysteem. Hierdoor kun je altijd genieten van de allerbeste smaak.

Melk

In onze producten maken we gebruik van magere en volle melkpoeder. De melkpoeders die wij gebruiken zijn afkomstig van betrouwbare partners, die de melk rechtstreeks bij hun boeren halen. Hierdoor zijn de smaak, versheid en productveiligheid gegarandeerd.  Daarnaast voeren wij zelf controles uit op onze leveranciers. Daarom zit in onze producten altijd de beste kwaliteit melk.